Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
371.6 kcal /
1554.6 kJ
Kalorie
20.1 gBiałko
12.5 gWęglowodany
27.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g truskawek, świeżych
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 g orzeszków piniowych
  • 15 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g liści bazylii, świeżych
  • 70 g oliwy z oliwek
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • 1 kulka sera burrata (250g)
  • rukola (ok. 40g), do podania
  • pieprz, świeżo mielony do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć pojedynczo odważone truskawki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10.
  4. Dodać orzeszki piniowe, czosnek, bazylię, oliwę i sól, zmiksować20 s/obr. 7. Pesto przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na półmisku rozłożyć pokrojone truskawki i rukolę, ułożyć burratę. Nałożyć 2-4 łyżki pesto (patrz wskazówka), oprószyć pieprzem. Sałatkę z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto podawać jako samodzielne danie lub dodatek.
Przewijanie do góry