Sałatka z szynką, serem i awokado
220.7 kcal /
924 kJKalorie
924 kJKalorie
7.2 gBiałko
8.7 gWęglowodany
18.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 30 – 40
- g orzechów włoskich, łuskanych
- 600 g sałaty lodowej pokrojonej na ok. 8 cm kawałki
- 1200 g wody
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 250 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 100 g sera żółtego np. Gouda, Ementaler, pokrojonego na 1 cm kawałki
- 100 g szynkigotowanej pokrojonej na 1 cm kawałki
- 2 awokado dojrzałe, pokrojone na 2 cm kawałki
- Cytrusowy winegret: 100
- g oliwy z oliwek extra vergine
- 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g sałaty, dodać 600 g wody, rozdrobnić4 s/obr. 4. Sałatę odsączyć z wody przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g sałaty, dodać pozostałe 600 g wody, rozdrobnić4 s/obr. 4. Sałatę odsączyć z wody przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z sałatą.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej pomidorki cherry, ser i szynkę, dodać awokado, odstawić.
- Do naczynia miksujacego wlać oliwę, sok z pomarańczy i sok z limonki, dodać sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Cytrusowym winegretem polać sałatkę, dokładnie wymieszać kopystką.
- Sałatkę z szynką, serem i awokado podawać posypaną rozdrobnionymi wcześniej orzechami.