Sałatka z soczewicy
224 kcal /
940 kJKalorie
940 kJKalorie
9.8 gBiałko
23.8 gWęglowodany
11.65 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g zielonej soczewicy, suszonej
- 1000 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
- 2 łyżeczka soli
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
- 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 65 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 45 g śliwek suszonych, bez pestek
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g musztardy
- 10 g octu jabłkowego
- 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soczewicę, dodać wodę i odstawić do namoczenia na 10-15 min. Po tym czasie wylać wodę.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek i umieścić w nim namoczoną soczewicę, gotować na parze15 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na patelni podsmażyć boczek na rumiany kolor, tłuszcz ze smażenia zachować, odstawić.
- Zawartość koszyczka przemieszać kopystką, ponownie gotować na parze10 min/120°C/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostygnięcia. Opróżnić naczynie miksujące, następnie umyć i osuszyć.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę i śliwki, rozdrobnić6 s/obr. 5.
- Dodać oliwę, musztardę, ocet, imbir, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.5.
- Do miski włożyć soczewicę, dodać boczek razem z tłuszczem ze smażenia. Całość polać powstałym sosem i dokładnie wymieszać.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.