Sałatka z soczewicą, suszonymi pomidorami i oliwkami
413.1 kcal /
1728.4 kJKalorie
1728.4 kJKalorie
17.2 gBiałko
54.6 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g wody
- 40 g zielonej soczewicy, suszonej
- 40 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 20 g czarnych oliwek, bez pestek
- 20 g zielonych oliwek, bez pestek
- 6 liści sałaty pokrojonych na kawałki
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać soczewicę, gotować20 min/100°C//obr. . Ugotowaną soczewicę odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski do sałatki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory i oliwki, rozdrobnić2 s/obr. 7. Przełożyć do miski z ugotowaną soczewicą. Do miski dodać sałatę, pomidor, sól i pieprz, wymieszać. Sałatkę z soczewicą, suszonymi pomidorami i oliwkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.