Sałatka z soczewicą i burakiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
548.5 kcal /
2296.5 kJ
Kalorie
19.5 gBiałko
31.5 gWęglowodany
40.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 30 – 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 500 g wody
  • 120 g czerwonych buraków pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 25 g liści szpinaku, świeżych
  • 25 g mieszanki sałat
  • Sos: 40
  • g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 15 g śliwek suszonych, bez pestek (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ser kozi, twardy w płatkach, ilość do dekoracji
  • ser parmezan w płatkach, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z opłukaną wcześniej soczewicą. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej buraki, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie uprażyć na suchej patelni na średniej mocy palnika odważone wcześniej orzechy.
  4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, opłukać pod bieżącą, zimną wodą, przełożyć do miski, odstawić.
  5. Do miski z ugotowaną wcześniej soczewicą dodać ugotowane buraki. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowaną wcześniej soczewicą i burakami, odważyć do niej szpinak, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać musztardę, miód, sok z cytryny, śliwki suszone, sól i pieprz, rozdrobnić30 s/obr. 8. Sałatkę z soczewicą i burakiem podawać polaną sosem z dodatkiem płatków koziego sera, posypaną uprażonymi wcześniej orzechami.
Przewijanie do góry