Sałatka z serem halloumi, orzechami i granatem
476 kcal /
1993 kJKalorie
1993 kJKalorie
20 gBiałko
50 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g melasy zgranatu (patrz wskazówka i wariant)
- 20 g musztardy Dijon
- 20 g miodu, płynnego
- 10 g oliwy z oliwek
- 810 g wody
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- 200 g jarmużu bez twardych części, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 225 g sera halloumi o obniżonej zawartości tłuszczu, pokrojonego w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 150 g kuskusu perłowego (patrz wskazówka)
- 150 g kaszy bulgur
- 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- ½
- granatu tylko pestki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać melasę, dodać musztardę, miód, oliwę, 10 g wody, pieprz i płatki chili, wymieszać10 s/obr. 3. Połowę sosu przelać do miseczki, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać 100 g jarmużu, wymieszać30 s//obr. 1.5. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g jarmużu, dodać odłożoną wcześniej ½ sosu, wymieszać30 s//obr. 1.5. Przełożyć do miski z wymieszanym wcześniej jarmużem z sosem.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser halloumi, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 800 g wody, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kuskus, gotować na parze5 min dłużej, niż czas podany na opakowaniu Varoma/obr. 4. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć orzechy, aż zaczną się lekko rumienić, następnie grubo posiekać, przełożyć do miski z jarmużem, odstawić. Na tej samej patelni usmażyć odważony wcześniej ser halloumi 3-4 min na złotobrązowy kolor, odstawić.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki. Kuskus przełożyć do miski z jarmużem, delikatnie wymieszać kopystką. Sałatkę posypać usmażonym serem halloumi i pestkami granatu. Sałatkę z serem halloumi, orzechami i pestkami granatu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.