Sałatka z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami (TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
510.9 kcal /
2137.3 kJ
Kalorie
19.4 gBiałko
12.2 gWęglowodany
43.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Krojenie warzyw i sos: ½
  • sałaty lodowej pokrojonej na kawałki, które mieszczą się w szerokiej części podajnika
  • ¼
  • selera naciowego (2 łodygi), bez łyka
  • ½
  • czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • ¼
  • żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • ¼
  • czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g koperku, świeżego tylko liście
  • 80 g majonezu
  • 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • Rumienienie krewetek: 20
  • g oleju
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych osuszonych ręcznikiem papierowym, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • 250 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • sól do oprószenia
  • suszone płatki chili do posypania
  • chili, mielone do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo sałatę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną sałatę przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
  2. Włożyć ponownie pojemnik nakładki krojącej. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć pionowo seler. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojony seler pozostawić w pojemniku.
  3. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo żółtą i czerwoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić. Pokrojone warzywa przełożyć do miski z pokrojoną sałatą, odstawić.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać majonez, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 2. Przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać czosnek, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
  8. Dodać krewetki, upewniając się, że są równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Krewetki oprószyć solą i posypać płatkami chili, przełożyć do miski z warzywami i sosem. Dokładnie wymieszać kopystką, następnie przełożyć na talerze. Sałatkę z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry