Sałatka z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami (TM6)
510.9 kcal /
2137.3 kJKalorie
2137.3 kJKalorie
19.4 gBiałko
12.2 gWęglowodany
43.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Krojenie warzyw i sos: ½
- sałaty lodowej pokrojonej na kawałki, które mieszczą się w szerokiej części podajnika
- ¼
- selera naciowego (2 łodygi), bez łyka
- ½
- czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
- ¼
- żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- ¼
- czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 15 g koperku, świeżego tylko liście
- 80 g majonezu
- 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Rumienienie krewetek: 20
- g oleju
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 20 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych osuszonych ręcznikiem papierowym, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
- 250 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
- sól do oprószenia
- suszone płatki chili do posypania
- chili, mielone do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo sałatę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną sałatę przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
- Włożyć ponownie pojemnik nakładki krojącej. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć pionowo seler. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojony seler pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo żółtą i czerwoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić. Pokrojone warzywa przełożyć do miski z pokrojoną sałatą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majonez, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 2. Przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać czosnek, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać krewetki, upewniając się, że są równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Krewetki oprószyć solą i posypać płatkami chili, przełożyć do miski z warzywami i sosem. Dokładnie wymieszać kopystką, następnie przełożyć na talerze. Sałatkę z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.