Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
208 kcal /
871 kJKalorie
871 kJKalorie
6.5 gBiałko
26.5 gWęglowodany
9.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cebuli dymki tylko białej części
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 140 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 150 g komosy ryżowej (quinoa)
- 450 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g octu balsamicznego
- 10 g sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego mielonego
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- pomidora (ok. 80g), pokrojonego w 1 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cukinię, rozdrobnić3 s/obr. 5. Rozdrobnione warzywa przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć sitko o drobnych oczkach, odważyć do niego komosę ryżową, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać 1 łyżeczkę soli, gotować4 min/100°C/obr. 1.
- Dodać opłukaną wcześniej komosę ryżową, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma//obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Komosę ryżową przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, następnie przełożyć razem z ugotowanymi na parze warzywami do miski, w której sałatka będzie podawana i odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, ocet balsamiczny i sos sojowy, dodać kminek, ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3.
- Do miski z komosą ryżową i warzywami dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę i pomidora, sałatkę polać sosem, wymieszać przy pomocy kopystki. Sałatkę odstawić do lodówki na 1 godz. Sałatkę z quinoa z chrupiącymi warzywami podawać schłodzoną.