Sałatka z preclami
463.8 kcal /
1941.8 kJKalorie
1941.8 kJKalorie
22.3 gBiałko
44.5 gWęglowodany
23.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g precli (2 szt.), pokrojonych na 1 cm kawałki
- ½
- łyżeczki soli plus 1-2 szczypty do oprószenia precli
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość (ok. 2 łyżki) do przygotowaniagrzanek
- 250 g pomidorków koktajlowych różnokolorowych, przekrojonych na pół
- 125 g mozzarelli mini odsączonej z zalewy
- 60 g rukoli
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 kawałek skórki z cytryny (ok. 2 x 2 cm), ekologicznej, bez białych błonek
- 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 – 2 szczypty cukru
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej precle, oprószyć 1-2 szczyptami soli, odstawić.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę (ok. 2 łyżki), dodać odważone precle, smażyć do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Przełożyć do dużej miski do sałatek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z preclami, odważyć do niej pomidorki koktajlowe, mozzarellę i rukolę, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, skórkę z cytryny i natkę pietruszki, rozdrobnić8 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, oliwę, musztardę, cukier, pieprz i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Dressingiem polać sałatkę, dokładnie wymieszać. Sałatkę z preclami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.