Sałatka z polędwicą wołową, młodymi ziemniakami i szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
353.8 kcal /
1481.1 kJ
Kalorie
24.5 gBiałko
31.5 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos pietruszkowy: 2
  • ząbki czosnku
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g octu balsamicznego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Sałatka i wołowina: 500
  • g wody
  • 600 g ziemniaków młodych (Ø 4-5 cm), pokrojonych w ćwiartki
  • 400 g polędwicy wołowej (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania polędwicy wołowej
  • sól ilość do oprószenia polędwicy wołowej i ziemniaków
  • pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia polędwicy wołowej
  • estragon, suszony ilość do oprószenia polędwicy wołowej
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g młodej marchewki pokrojonej w 1 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 6 rzodkiewek pokrojonych w 1 mm plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny i sól, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć do niej polędwicę, posmarować ją oliwą, oprószyć solą, pieprzem i estragonem, gotować na parze20-22 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, polędwicę przełożyć na talerz, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do miski, oprószyć je solą, odstawić do ostudzenia na 15-20 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić, umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami, odważyć do niej szpinak, marchewkę i pomidorki koktajlowe, dodać rzodkiewkę, wymieszać kopystką, odstawić.
  5. Ugotowaną na parze polędwicę wołową pokroić na 0,5 cm plastry, ułożyć na wierzchu sałatki.
  6. Sałatkę z polędwicą wołową, młodymi ziemniakami i szpinakiem podawać polaną sosem pietruszkowym.
Przewijanie do góry