Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM5)
355.2 kcal /
1486.2 kJKalorie
1486.2 kJKalorie
8.1 gBiałko
41 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g dyni piżmowej pokrojonej na kawałki, Ø 4-5 cm (patrz wskazówka)
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 10 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
- 3 – 3 ½
- łyżeczki miodu, płynnego
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, w tym 4 pokrojone w 2 x 1 cm paski
- 35 g oleju pozostałego po odsączeniu suszonych pomidorów
- 15 – 20 g octu jabłkowego (patrz wariant)
- 15 – 20 g białego octu winnego (patrz wariant)
- 1 ½
- łyżeczki musztardy (patrz wskazówka)
- 1000 g wody
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 80 g sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki
- orzechy włoskie, łuskanegrubo posiekane, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dynię, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować dynię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą dynią. Spiralizowaną dynię przełożyć do dużej miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do miski z dynią dodać ¼ łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu, paprykę słodką, paprykę ostrą, 1 łyżkę oliwy i 2 łyżeczki miodu, delikatnie wymieszać, odstawić. Przełożyć na przygotowaną blachę. Piec 20–25 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i 1 suszony pomidor, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, ocet, ¼ łyżeczki soli, 1 szczyptę pieprzu, pozostałe 1-1½ łyżeczki miodu i musztardę, wymieszać12 s/obr. 3. Sos winegret przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli i 10 g oliwy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pęczak, gotować27-32 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Kaszę przełożyć do miski do sałatki, dodać przygotowany sos winegret, wymieszać.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej szpinak i fetę, dodać pozostałe 4 suszone pomidory, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć upieczoną dynię. Sałatkę z pieczoną dynią i kaszą pęczak podawać na ciepło lub zimno, udekorowaną orzechami.