Sałatka z pesto w stylu włoskim

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
537.2 kcal /
2247.7 kJ
Kalorie
20.4 gBiałko
44.8 gWęglowodany
31.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pesto z bazylii: 30
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 g orzechów nerkowca
  • ¼ – ½
  • ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 30 g liści bazylii, świeżych
  • 30 g rukoli
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 30 g wody mineralnej, niegazowanej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Gotowanie makaronu i dodatki: 1000
  • g wody
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g makaronu, suchego drobnego, w kształcie kokardek muszelek
  • 1 opakowanie mozzarelli mini (150g po odsączeniu)
  • 20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 20 zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • ½
  • opakowania rukoli (40-50g, patrz wariant)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10.
  2. Dodać orzechy, czosnek, bazylię, oliwę, wodę i sól, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie10 s/obr. 7. Pesto przełożyć do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (o pojemności ok. 450 g każdy), odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę i oliwę, dodać sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C/obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przelać zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć, odstawić na 10 min do ostygnięcia. Makaron równomiernie przełożyć do słoików pesto, następnie rozłożyć równomiernie mozzarellę, pomidorki, oliwki i rukolę. Sałatkę z pesto w stylu włoskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub słoiki zakręcić i przechowywać w lodówce do momentu podania (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry