Sałatka z orkiszem i kurczakiem
292 kcal /
1224 kJKalorie
1224 kJKalorie
19 gBiałko
19 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 1 łyżeczki soli morskiej plus dodatkowa ilość do smaku
- 150 g ziaren orkiszu
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (ok. 0,5 cm)
- 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (ok. 5 cm x 1 cm)
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 40 g migdałów, blanszowanych
- 40 g cebuli szalotki
- 4 – 5 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. kolendra, pietruszka), tylko liście
- 20 g czerwonego octu winnego
- 20 g octu balsamicznego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- 60 g rukoli świeżej
- 20 g orzeszków piniowych
- 20 g orzechów, całych, mieszanych (np. włoskich, laskowych)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli i ziarna orkiszu, gotować22 min/100°C//obr. 1. W tym samym czasie na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć czerwoną paprykę, włożyć wkład Varomy i odważyć do niego kurczaka. Kurczaka skropić 10 g oliwy, doprawić pieprzem i pozostałą ½ łyżeczki soli, wymieszać kopystką, odstawić.
- Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma//obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma, odsączyć ziarna orkiszu za pomocą koszyczka i przełożyć do dużej miski na sałatkę. Do miski z ziarnami orkiszu dodać ugotowanego na parze kurczaka i czerwoną paprykę, odstawić do ostygnięcia na 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić5 s/obr. 6, następnie prażyć1 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski z ziarnami orkiszu, kurczakiem i papryką, odstawić do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i zioła, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać 40 g oliwy, ocet winny i sok z cytryny, wymieszać30 s/obr. 3. W razie potrzeby doprawić, sos przelać do miski, dodać rukolę i orzeszki piniowe, wymieszać za pomocą kopystki. Sałatkę podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną.