Sałatka z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem
347.5 kcal /
1454.9 kJKalorie
1454.9 kJKalorie
18.3 gBiałko
34.5 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 500
- g wody
- 600 g ziemniaków, młodych (Ø 4-5 cm), pokrojonych w ćwiartki
- 4 jajka
- 200 g zielonegogroszku, mrożonego
- 100 g wędzonego łososia (na zimno), pokrojonego w 0,5 cm paski
- 5 g koperku, świeżego posiekanego
- 2 ogórki kiszone małosolne, pokrojone w 1-2 mm plastry
- 1 pęczek szczypiorku posiekanego
- Dressing musztardowy: 1
- łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 40 g oliwy z oliwek
- 15 g soku z cytryny
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej jajka (patrz wskazówka). Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do miski, dodać do nich ugotowany na parze groszek, odstawić do ostudzenia na 15-20 min. W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, przekroić na pół, odstawić i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami i groszkiem, odważyć do niej łososia, koperek, dodać ogórki małosolne i szczypiorek, wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć musztardę, musztardę francuską, dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4.
- Sałatkę z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem podawać polaną dressingiem musztardowym z połówkami jajek.