Sałatka z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
347.5 kcal /
1454.9 kJ
Kalorie
18.3 gBiałko
34.5 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 500
  • g wody
  • 600 g ziemniaków, młodych (Ø 4-5 cm), pokrojonych w ćwiartki
  • 4 jajka
  • 200 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 100 g wędzonego łososia (na zimno), pokrojonego w 0,5 cm paski
  • 5 g koperku, świeżego posiekanego
  • 2 ogórki kiszone małosolne, pokrojone w 1-2 mm plastry
  • 1 pęczek szczypiorku posiekanego
  • Dressing musztardowy: 1
  • łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej jajka (patrz wskazówka). Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do miski, dodać do nich ugotowany na parze groszek, odstawić do ostudzenia na 15-20 min. W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, przekroić na pół, odstawić i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami i groszkiem, odważyć do niej łososia, koperek, dodać ogórki małosolne i szczypiorek, wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć musztardę, musztardę francuską, dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4.
  4. Sałatkę z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem podawać polaną dressingiem musztardowym z połówkami jajek.
Przewijanie do góry