Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, łososiem i koperkowym dressingiem
691.9 kcal /
2894.9 kJKalorie
2894.9 kJKalorie
40.6 gBiałko
57.5 gWęglowodany
32.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 10 g koperku, świeżego tylko liście, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 45 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 ½
- łyżeczki soli plus 2 szczypty
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (ok. 100g każdy)
- 1200 g wody
- 270 g makaronu, suchego pełne ziarno, kokardki, Lubella
- 1 ogórek ze skórką bez skórki
- ½
- czerwonej cebuli
- ½
- cebuli
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 40 g oliwy, skórkę z cytryny, sok z cytryny, miód, ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, wymieszać15 s/obr. 3. Koperkowy dressing przelać do innego naczynia, odstawić. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Łososia ułożyć na przygotowanym wkładzie Varomy, oprószyć 2 szczyptami soli i pozostałą 1 szczyptą pieprzu, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 5 g oliwy, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli. Nałożyć przystawkę Varoma z łososiem, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać makaron. Nałożyć przystawkę Varoma z łososiem, gotować na parzezgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu Varoma//obr. 1. W tym czasie ogórek pokroić w plastry, cebulę w piórka, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć wkład Varomy z łososiem. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z makaronem, odważyć do niej szpinak. Dodać przygotowany ogórek, cebulę i koperkowy dressing, wymieszać, przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć ugotowanego na parze łososia. Sałatkę z makaronem pełnoziarnistym, łososiem i koperkowym dressingiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.