Sałatka z makaronu z pstrągiem i warzywami
396.7 kcal /
1659.7 kJKalorie
1659.7 kJKalorie
21.2 gBiałko
41 gWęglowodany
13.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 200 g białego wina
- 100 g soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 400 g filetów z pstrąga, świeżych, bez skóry i ości
- 400 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry
- 200 g zielonegogroszku, mrożonego (patrz wariant)
- 240 g makaronu, suchego, krótkiego (np. mezze penne rigate), o czasiegotowania 10-12 min
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 1 łyżka
- 1 ząbek czosnku
- 30 g kaparów, solonych opłukanych
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek
- 350 g pomidorków cherry przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, wino i sok pomarańczowy, dodać sól. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej filety z pstrąga. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, dusić12 min/120°C/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Dodać makaron, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Makaron odcedzić przez koszyczek, krótko opłukać pod zimną wodą. Przełożyć makaron do naczynia, w którym danie będzie podawane i wymieszać z 1 łyżką oliwy.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać pozostałe 30 g oliwy, dusić3 min/120°C/obr. 1. Czosnek można ostrożnie usunąć (patrz wskazówka).
- Dodać ugotowane filety z pstrąga, ugotowany groszek, kapary i oliwki, gotować3 min/100°C//obr. 1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidorki cherry, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia z makaronem, następnie dodać odważone wcześniej pomidorki i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatkę z makaronu z pstrągiem i warzywami podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną.