Sałatka z nowalijek na parze
200.5 kcal /
839.4 kJKalorie
839.4 kJKalorie
3.5 gBiałko
14.5 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 500
- g wody
- 1 łyżeczka soli
- 250 g ziemniaków młodych (Ø 3 cm), nieobranych, przekrojonych na pół
- 250 g marchewki młodej, pokrojonej na 1 cm kawałki
- 150 g pora młodego, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm krążki
- 180 g cebuli dymki tylko białej części, przekrojonej na pół
- Sos maślany z ziołami: 6 – 8
- gałązek tymianku, świeżego
- 6 – 8 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g masła
- 2 żółtka
- ½
- łyżeczki musztardy
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki i marchewkę. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pora i cebulę, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 1. Ugotowane warzywa przełożyć do miski, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć tymianek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/70°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, podgrzewać3 min/70°C/obr. 2, w tym czasie stopniowo wlewać roztopione wcześniej masło na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.Zdjąć motylek.
- Dodać rozdrobnione wcześniej zioła, wymieszać dokładnie kopystką. Powstałym sosem polać ugotowane na parze warzywa.
- Sałatkę z nowalijek na parze podawać jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych bądź rybnych.