Sałatka z marchewki i jabłek z serem feta i orzechami (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
329.6 kcal /
1378.9 kJ
Kalorie
7.6 gBiałko
19.6 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g sera feta pokruszonego
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanychgrubo posiekanych
  • 200 g marchewki Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 200 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 45 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka miodu, płynnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 10 g musztardy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej fetę i orzechy, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić druga miskę, odważyć do niej marchewkę i jabłka, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować marchewkę do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą marchewką. Przełożyć do miski, odstawić.
  4. Umieścić ponownie pojemnik nakładki krojącej i spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować jabłko do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi jabłkami. Przełożyć do miski ze spiralizowaną marchewką, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać sok z cytryny i oliwę, dodać, sól i pieprz, miód i musztardę, wymieszać10 s/obr. 5. Sałatkę polać przygotowanym dressingiem, posypać odważoną fetą i odważonymi orzechami. Sałatkę z marchewki i jabłek z serem feta i orzechami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry