Sałatka z rumienionymi szparagami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
198.1 kcal /
828.8 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
15.1 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g oleju rzepakowego
  • 250 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 20 g migdałów, w słupkach
  • 10 g cukru
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 80 g rukoli
  • 80 g koziego sera, typu rolada pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wariant)
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać szparagi, czosnek i orzeszki, rumienić Wysokie Temp. .
  2. Dodać cukier, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do miski do sałatek, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski ze szparagami.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej pomidorki, rukolę i kozi ser. Dodać sól i pieprz, delikatnie wymieszać. Sałatkę z rumienionymi szparagami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry