Sałatka z pęczakiem, krewetkami i ananasem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
493.4 kcal /
2064.2 kJ
Kalorie
23.9 gBiałko
47.2 gWęglowodany
25.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pęczak i krewetki z ananasem: 100
  • g pęczaku kujawskiego Melvit
  • 1000 g wody
  • 35 g sosu sojowego
  • 60 – 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 15 g oleju kokosowego
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 300 g krewetek, surowych, obranych (patrz wariant)
  • 120 – 150 g ananasa, świeżego pokrojonego w 2 cm kostkę
  • Dressing: 5
  • g mięty, świeżej tylko liście
  • 5 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju kokosowego
  • ½
  • łyżeczki oleju sezamowego
  • 20 g octu ryżowego
  • 15 g sosu sojowego
  • 20 – 25 g soku z limonki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • Sałatka: 100 – 120
  • g sałaty lodowej porwanej na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego pęczak, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę i 20 g sosu sojowego, włożyć koszyczek z opłukanym pęczakiem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną kaszę pęczak przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej nerkowce, odstawić.
  5. Założyć motylek.Do naczynia miksującego dodać krewetki, ananas i pozostałe 15 g sosu sojowego, dusić bez założonej miarki10 min/120°C//obr. 1. W tym czasie na suchej patelni uprażyć odważone nerkowce, odstawić.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego odsączyć za pomocą koszyczka, przełożyć do miski z pęczakiem. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i kolendrę, rozdrobnić1 s/obr. 8. Przełożyć do miski z ugotowanym pęczakiem, krewetkami i ananasem, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej kokosowy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać2 min/40°C/obr. 1.
  8. Dodać olej sezamowy, ocet, sos sojowy, sok z limonki, syrop z agawy, imbir, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowanym pęczakiem, krewetkami i ananasem (patrz wskazówka), odważyć do niej sałatę, delikatnie wymieszać kopystką. Sałatkę z pęczakiem, krewetkami i ananasem podawać polaną dressingiem i posypaną uprażonymi orzechami nerkowca.
Przewijanie do góry