Sałatka z pęczakiem, krewetkami i ananasem
493.4 kcal /
2064.2 kJKalorie
2064.2 kJKalorie
23.9 gBiałko
47.2 gWęglowodany
25.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pęczak i krewetki z ananasem: 100
- g pęczaku kujawskiego Melvit
- 1000 g wody
- 35 g sosu sojowego
- 60 – 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 15 g oleju kokosowego
- 50 g orzechów nerkowca
- 300 g krewetek, surowych, obranych (patrz wariant)
- 120 – 150 g ananasa, świeżego pokrojonego w 2 cm kostkę
- Dressing: 5
- g mięty, świeżej tylko liście
- 5 g kolendry, świeżej tylko liście
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju kokosowego
- ½
- łyżeczki oleju sezamowego
- 20 g octu ryżowego
- 15 g sosu sojowego
- 20 – 25 g soku z limonki
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli
- Sałatka: 100 – 120
- g sałaty lodowej porwanej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego pęczak, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i 20 g sosu sojowego, włożyć koszyczek z opłukanym pęczakiem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną kaszę pęczak przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej nerkowce, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego dodać krewetki, ananas i pozostałe 15 g sosu sojowego, dusić bez założonej miarki10 min/120°C//obr. 1. W tym czasie na suchej patelni uprażyć odważone nerkowce, odstawić.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego odsączyć za pomocą koszyczka, przełożyć do miski z pęczakiem. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i kolendrę, rozdrobnić1 s/obr. 8. Przełożyć do miski z ugotowanym pęczakiem, krewetkami i ananasem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej kokosowy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać2 min/40°C/obr. 1.
- Dodać olej sezamowy, ocet, sos sojowy, sok z limonki, syrop z agawy, imbir, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowanym pęczakiem, krewetkami i ananasem (patrz wskazówka), odważyć do niej sałatę, delikatnie wymieszać kopystką. Sałatkę z pęczakiem, krewetkami i ananasem podawać polaną dressingiem i posypaną uprażonymi orzechami nerkowca.