Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta
534 kcal /
2238 kJKalorie
2238 kJKalorie
29 gBiałko
19 gWęglowodany
37 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½
- cytryny ekologicznej, tylko skórka, bez białych błonek
- 10 – 12 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. pietruszka, bazylia, szczypiorek), tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- ½
- papryczki chili, świeżej
- 2 szczypty papryki, mielonej
- 60 g oliwy z oliwek
- 1200 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli morskiej
- 100 g komosy ryżowej (quinoa)
- 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (ogrubości 2 cm)
- 160 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 50 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
- 120 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 150 g sera feta pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
- 300 g pomidorów śliwkowych pokrojonych na 2 cm kawałki
- 1 awokado (150-200g), pokrojone w plastry
- 100 g jarmużu drobno pokrojonego
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
- 2 łyżki żurawiny, suszonej (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny i mieszane świeże zioła, rozdrobnić7 s/obr. 9. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, papryczkę chili, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 7, następnie dusić bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 1. Przelać do miski ze skórką z cytryny i pietruszką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek i odważyć do niego quinoa, wymieszać kopystką, tak aby wszystkie ziarna były namoczone. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy i odważyć do niego filety z łososia. Skropić filety mieszanką cytryny, natki pietruszki i czosnku, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie otworzyć przystawkę Varoma i sprawdzić, czy łosoś jest ugotowany. W razie potrzeby gotować na parze kolejne2-5 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić łososia do ostygnięcia. Wyjąć ostrożnie koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć quinoa do większej miski na sałatkę i odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, cebulę, ogórka, 100 g sera feta, pozostałe świeże zioła, musztardę, ocet, 30 g oliwy, ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory i awokado, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do miski, w której znajduje się ugotowana quinoa. Za pomocą kopystki podzielić ugotowanego na parze łososia na kawałki, następnie dodać go do sałatki. Dodać pokrojony w paski jarmuż i delikatnie wymieszać, aż do połączenia składników. Posypać pestkami dyni, suszoną żurawiną i pozostałymi 50 g sera feta. Sałatkę z łososia, quinoa z warzywami i serem feta podawać schłodzoną.
