Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
360.9 kcal /
1511.1 kJ
Kalorie
10.4 gBiałko
44.8 gWęglowodany
18.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g kaszy kuskus
  • 500 g wrzącej wody
  • 110 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 – 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g rodzynek sułtanek
  • 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 – 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 720 – 750 g białej ciecierzycy, z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
  • 150 g orzechów, całych, mieszanych np. orzechów włoskich, migdałów, nerkowców
  • 20 liści mięty, świeżych posiekanych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej kuskus, wodę i 10 g oliwy, dodać sól, wymieszać kopystką. Miskę przykryć folią aluminiową, odstawić na 10 min.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 10.
  3. Dodać cebulę, rozdrobnić kolejne5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać rodzynki, pozostałe 100 g oliwy, sok z cytryny, paprykę, kmin rzymski i cynamon, dusić7 min/120°C/obr. 1.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kuskusem, odważyć do niej ciecierzycę i orzechy, odstawić. Dodać do miski zawartość naczynia miksującego, całość dokładnie wymieszać kopystką, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
  6. Sałatkę z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim podawać udekorowaną posiekanymi liśćmi mięty.
Przewijanie do góry