Sałatka z kurczakiem i jajkiem
439.2 kcal /
1838.7 kJKalorie
1838.7 kJKalorie
27.8 gBiałko
33.8 gWęglowodany
22.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 2 ½
- łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- Sos: ½ – 1
- ząbek czosnku
- 100 g majonezu
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu
- 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 szczypta cukru
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- Sałatka: 1600
- g wody w tym 400g w temp. pokojowej
- 5 jajek
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 120 g ryżu
- 120 g zielonegogroszku, świeżego
- 120 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki
- 120 g plastrów ananasa, z puszki odsączonych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 120 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, oprószyć przyprawą kebab-gyros, odstawić do zamarynowania na 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majonez, śmietanę, sok z cytryny, musztardę, zioła prowansalskie, cukier, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 400 g wody w temp. pokojowej. Włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody i olej, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej zamarynowanego kurczaka, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 4(patrz wskazówka). W tym czasie obrać ostudzone jajka, pokroić na 2-3 cm kawałki, odstawić.
- Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek i brokuł, gotować na parze10-12 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ananas i kukurydzę, odstawić.
- Ugotowany na parze brokuł przełożyć do 6 słoików z pokrywką typu twist-off (530 ml), groszek odłożyć do dekoracji. Następnie w słoikach ułożyć warstwę ryżu, kurczaka, jajka, ananasa i kukurydzy. Polać przygotowanym sosem, udekorować odłożonym groszkiem. Sałatkę z kurczakiem i jajkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub słoiki zakręcić i odstawić do lodówki.