Sałatka z krojonych warzyw do słoików (TM5)
127.4 kcal /
533 kJKalorie
533 kJKalorie
3.1 gBiałko
27.8 gWęglowodany
0.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g marchewki z odciętymi końcami
- 250 g ogórków nieobranych, z odciętymi końcami
- 1000 g cukinii z odciętymi końcami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziarengorczycy
- 850 g wody
- 200 g octu, białego 10%
- 80 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej paprykę, cebulę, marchewkę, ogórki i cukinię, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ odważonej cukinii. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną cukinię przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałą odważoną cukinię. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojoną wcześniej cukinią, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojoną wcześniej cukinią.
- Do miski z pokrojoną cukinią i ogórkami dodać sól, dokładnie wymieszać i delikatnie ugnieść (najlepiej dłońmi). Odstawić na ok. 2 godz. Od czasu do czasu przemieszać warzywa, które powinny zmięknąć i puścić płyn. Po tym czasie warzywa lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru płynu i przełożyć do drugiej miski. Pozostały w misce płyn wylać.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone marchewki. Używając popychacza, pokroić cienko30 s//obr. 4. Pokrojoną marchewkę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z odsączoną cukinią i ogórkami, dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do 6 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (500 ml każdy, patrz wskazówka), ciasno ułożyć. Do każdego słoika dodać po ½ łyżeczki gorczycy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, dodać cukier, gotować10 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do słoików tak, aby całkowicie zakryła warzywa (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Słoiki natychmiast zakręcić i zapasteryzować (patrz wskazówka). Odstawić na min. 2 dni do zamarynowania. Sałatkę z krojonych warzyw do słoików podawać jako dodatek do dań głównych.