Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
414.7 kcal /
1736.3 kJKalorie
1736.3 kJKalorie
15 gBiałko
55.3 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 1200
- g wody
- 100 g zielonej soczewicy, suszonej
- 300 g młodej marchewki przekrojonej wzdłuż na pół
- 120 g komosy ryżowej (quinoa)
- 100 g mieszanki młodych sałat
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w paski
- 30 g żurawiny, suszonej
- Sos klonowo-balsamiczny: 40
- g oliwy z oliwek
- 10 g soku z cytryny
- 15 g octu balsamicznego
- 20 g syropu klonowego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- Serwowanie: 4
- łyżki orzeszków piniowych (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego soczewicę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej młode marchewki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do koszyczka dodać komosę ryżową. Na pokrywę naczynia miksujące nałożyć ponownie dolną część przystawki Varoma, gotować na parze12-14 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, marchewki przełożyć do miski. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, komosę z soczewicą przełożyć do miski z marchewkami, odstawić na ok. 15 min do przestudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z komosą ryżową i soczewicą, odważyć do do niej mieszankę sałat, suszone pomidory, żurawinę, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, syrop klonowy, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać10 s/obr. 3.
- Sałatkę z młodą marchewką, komosą ryżową i soczewicą podawać polaną sosem klonowo-balsamicznym i posypaną orzeszkami piniowymi.