Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM6)
659.3 kcal /
2758.7 kJKalorie
2758.7 kJKalorie
28.7 gBiałko
106.5 gWęglowodany
23.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g ziemniaków małych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w ósemki
- 400 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 5 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli
- 150 g rzodkiewek
- 150 g ogórka obranego nieobranego, z odciętymi końcówkami
- 70 – 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 700 g wody
- 100 g zielonej soczewicy, suszonej
- 4 jajka dokładnie umyte
- Sos z tahini i pasty miso: 1
- ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 30 g pasty miso
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g oleju sezamowego, prażonego
- 50 g wody
- 2 – 3 szczypty soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, papryki różnokolorowe i 20 g oliwy. Dodać kurkumę, curry, paprykę i 1 łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać. Przełożyć na przygotowaną blachę. Piec ok. 30 min (220°C) lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej rzodkiewki i ogórek, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ogórek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojony ogórek pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć rzodkiewki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa przełożyć do miski do sałatek, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ogórkiem i rzodkiewkami, odważyć do niej szpinak, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek i odważyć do niego soczewicę. Nałożyć dolaną część przystawki Varoma, ułożyć w niej jajka, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Jajka schłodzić zimną wodą, obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać tahini, pastę miso, sok z cytryny, olej, wodę, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Do miski z warzywami dodać ugotowaną na parze soczewicę, pokrojone jajka, upieczone ziemniaki i paprykę, delikatnie wymieszać. Sałatkę z pieczonych ziemniaków i papryki podawać polaną sosem z tahini i pasty miso.