Salsa brava – pikantny sos pomidorowy
322 kcal /
1347.9 kJKalorie
1347.9 kJKalorie
2.8 gBiałko
11.6 gWęglowodany
31.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżkę papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki sosu Tabasco®
- 10 – 15 g czerwonego octu winnego
- 140 g sosu pomidorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, rozdrobnić2 s/obr. 5.
- Dodać oliwę, paprykę, sos Tabasco i ocet, dusić2 min/120°C/obr. 2.
- Dodać sos pomidorowy, zmiksować1 min/obr. 8. Salsę brava podawać jako dodatek do potraw.