Sałatka z szarpanym kurczakiem, kaszą jęczmienną i burakami
457 kcal /
1913.3 kJKalorie
1913.3 kJKalorie
31.3 gBiałko
38.8 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dressing: 150
- g awokado (1 szt.), dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 180 g jogurtu naturalnego płynnego
- 60 – 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (z 1 szt.)
- ¼
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- Szarpany kurczak: 2
- ząbki czosnku
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 20 g wody
- 20 g sosu sojowego
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- Sałatka: 300
- g czerwonych buraków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1000 g wody
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 80 – 100 g roszponki
- 40 g pestek dyni (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć awokado, dodać jogurt, sok z pomarańczy, tymianek, pieprz i sól, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, sos sojowy, curry, pieprz i kurczaka, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować13 min/100°C//obr. . Założyć miarkę, rozdrobnić4 s//obr. 4(patrz wskazówka). Przełożyć do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (530 ml), odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę. Nałożyć przystawkę Varoma z burakami, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Kaszę przełożyć do słoików na warstwę szarpanego kurczaka, następnie ułożyć warstwę buraków, odstawić do ostudzenia na 40 min, następnie polać dressingiem.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej roszponkę, przełożyć do słoików, układając ją równomiernie na warstwie buraków i dressingu. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pestki dyni, przełożyć do słoików. Sałatkę z szarpanym kurczakiem, kaszą jęczmienną i burakami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub słoiki zakręcić i odstawić do lodówki.