Ser typu mascarpone

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
9434.1 kJ /
2246.2 kcal
Kalorie
8.1 gBiałko
8.9 gWęglowodany
247 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¼
  • łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 łyżkigorącej wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, podgrzewać40 min/90°C/obr. 1. W tym czasie w małej miseczce wymieszać kwasek cytrynowy i wodę.
  2. Do naczynia miksującego dodać kwasek cytrynowy wymieszany z wodą, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Zawartość naczynia miksującego przelać do miski utrzymującej temperaturę posiłku, przykryć pokrywką lub talerzem, odstawić na 12 godz. w temp. pokojowej, następnie odstawić do lodówki na 8 godz.
  3. Koszyczek włożyć do dużej miski. Schłodzony ser przełożyć do przygotowanego koszyczka, odstawić na ok. 10 min do do odcieknięcia, upewniając się, że zawartość koszyczka nie dotyka odciekającej serwatki (patrz wskazówka).
  4. Ser typu mascarpone przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce i używać jako dodatek do pieczywa lub składnik wybranych przepisów.
Przewijanie do góry