Ser typu mascarpone
9434.1 kJ /
2246.2 kcalKalorie
2246.2 kcalKalorie
8.1 gBiałko
8.9 gWęglowodany
247 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ¼
- łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 łyżkigorącej wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, podgrzewać40 min/90°C/obr. 1. W tym czasie w małej miseczce wymieszać kwasek cytrynowy i wodę.
- Do naczynia miksującego dodać kwasek cytrynowy wymieszany z wodą, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Zawartość naczynia miksującego przelać do miski utrzymującej temperaturę posiłku, przykryć pokrywką lub talerzem, odstawić na 12 godz. w temp. pokojowej, następnie odstawić do lodówki na 8 godz.
- Koszyczek włożyć do dużej miski. Schłodzony ser przełożyć do przygotowanego koszyczka, odstawić na ok. 10 min do do odcieknięcia, upewniając się, że zawartość koszyczka nie dotyka odciekającej serwatki (patrz wskazówka).
- Ser typu mascarpone przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce i używać jako dodatek do pieczywa lub składnik wybranych przepisów.