Salmorejo – chłodnik z Andaluzji

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
499.8 kcal /
2091.1 kJ
Kalorie
6.6 gBiałko
11.6 gWęglowodany
48.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 – 2 kawałki chleba pszennego (35-40g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g pomidorów sparzonych, obranych ze skóry, bezgniazd nasiennych
  • 180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 – 25 g czerwonego octu winnego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • szynka serrano do dekoracji (35-40g)
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, zapieczony chleb i pomidory, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować40 s/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.
Przewijanie do góry