Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
427.9 kcal /
1790.3 kJ
Kalorie
10.4 gBiałko
45.6 gWęglowodany
24.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pieczone warzywa: 150
  • g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g dyni piżmowej pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 200 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki liści tymianku, świeżych
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 puszka białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (ok. 280g)
  • Kuskus i sos tahini: 120
  • g kaszy kuskus
  • 240 g wody
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka miodu, płynnego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, dynię i buraki, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone buraki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone buraki pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną dynię. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  5. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone warzywa przełożyć na przygotowaną blachę, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i mielonym kminem rzymskim. Dokładnie przemieszać i rozprowadzić po całej powierzchni blachy. Piec ok. 25 min (180°C). W połowie czasu pieczenia przemieszać warzywa, aby równomiernie się rumieniły. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, dodać ciecierzycę, wymieszać, odstawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować kuskus i sos tahini.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać 200 g wody, dodać koncentrat bulionu warzywnego, gotować5 min/100°C/obr. 1. Przelać do miski z kuskusem, wymieszać kopystką, przykryć, odstawić na 10 min do napęcznienia.
  8. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Dodać pozostałe 40 g wody, tahini, jogurt, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz, nasiona kminu rzymskiego i miód, zmiksować8 s/obr. 7.
  10. Kuskus przemieszać widelcem, przełożyć na półmisek. Na środku ułożyć pieczone warzywa z ciecierzycą, posypać natką pietruszki. Sałatkę z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami podawać z dodatkiem sosu tahini.
Przewijanie do góry