Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM6)
427.9 kcal /
1790.3 kJKalorie
1790.3 kJKalorie
10.4 gBiałko
45.6 gWęglowodany
24.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pieczone warzywa: 150
- g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 200 g dyni piżmowej pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 200 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki liści tymianku, świeżych
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 puszka białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (ok. 280g)
- Kuskus i sos tahini: 120
- g kaszy kuskus
- 240 g wody
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 1 ząbek czosnku
- 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka miodu, płynnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, dynię i buraki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone buraki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone buraki pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną dynię. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone warzywa przełożyć na przygotowaną blachę, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i mielonym kminem rzymskim. Dokładnie przemieszać i rozprowadzić po całej powierzchni blachy. Piec ok. 25 min (180°C). W połowie czasu pieczenia przemieszać warzywa, aby równomiernie się rumieniły. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, dodać ciecierzycę, wymieszać, odstawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować kuskus i sos tahini.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 200 g wody, dodać koncentrat bulionu warzywnego, gotować5 min/100°C/obr. 1. Przelać do miski z kuskusem, wymieszać kopystką, przykryć, odstawić na 10 min do napęcznienia.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 40 g wody, tahini, jogurt, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz, nasiona kminu rzymskiego i miód, zmiksować8 s/obr. 7.
- Kuskus przemieszać widelcem, przełożyć na półmisek. Na środku ułożyć pieczone warzywa z ciecierzycą, posypać natką pietruszki. Sałatkę z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami podawać z dodatkiem sosu tahini.