Sałatka ze szczawiu i fasolki szparagowej
154.6 kcal /
647.4 kJKalorie
647.4 kJKalorie
8.9 gBiałko
13.5 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 – 30 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 2 łyżki ziaren sezamu, białego
- 4 plastry szynki parmeńskiej pokrojone na 4 cm kawałki
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojone na 4 cm kawałki
- 20 g sosu sojowego
- 20 g octu balsamicznego
- 10 g czerwonego sosu chili
- 540 g wody
- 20 g cukru
- 240 g żółtej fasolki szparagowej świeżej, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- 70 – 80 g liści szczawiu świeżych, pokrojonych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy pistacjowe, rozdrobnić2-4 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia odstawić.
- Rozgrzać suchą patelnię na średniej mocy palnika, wsypać na nią sezam, uprażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na rozgrzanej patelni ułożyć szynkę parmeńską. Smażyć ok. 2-3 min z każdej strony lub do zarumienienia. Usmażone chipsy z szynki przełożyć na papierowe ręczniki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać sos sojowy, ocet balsamiczny, sos chili i 40 g wody, dodać cukier, podgrzewać3 min/90°C/obr. 2.
- Dodać uprażony wcześniej sezam, wymieszać15 s/obr. 3. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej fasolkę, gotować na parze15-18 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną na parze fasolkę przełożyć do miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z fasolką, odważyć do niej szczaw. Dodać przygotowany wcześniej dressing, dokładnie wymieszać kopystką. Wierzch sałatki posypać rozdrobnionymi wcześniej pistacjami oraz chipsami z szynki parmeńskiej.
- Sałatkę ze szczawiu i fasolki szparagowej podawać jako przystawkę.