Sałatka ze szpinakiem; Roladki z ryby, cytrusowy sos maślany; Pączki z sera koziego i sos z owoców jagodowych
1260.7 kcal /
5274.8 kJKalorie
5274.8 kJKalorie
76.7 gBiałko
97.2 gWęglowodany
65.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pączki z sera koziego: 125
- g sera koziego, twardego pokrojonego na kawałki
- 75 g mleka
- 25 g masła
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g cukru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Roladki z ryby: 8
- filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, soli, okonia morskiego (ok. 100g każdy)
- sól do oprószenia
- 8 krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
- 500 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 600 g różyczek brokułu
- Sos z owoców jagodowych: 80
- g orzechów pekan
- 1 laska wanilii
- 120 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
- 120 g krojonych pomidorów, z puszki
- 60 g cukru
- 200 g owoców jagodowych, świeżych
- 200 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- ½
- łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- Sałatka ze szpinakiem: 150 – 200
- g liści szpinaku baby, świeżych
- 150 g owoców jagodowych, świeżych
- 150 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 15 g musztardy
- 15 g miodu płynnego
- ½
- łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g czerwonego octu winnego
- 25 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Cytrusowy sos maślany: 100
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 g mąki pszennej
- 30 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 75 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- olej o neutralnym smaku, do natłuszczenia i smażenia
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
- owoce jagodowe, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleko, masło, skrobię, proszek do pieczenia, cukier, jajko i sól, wymieszać1 min/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Filety oprószyć solą, na węższym końcu każdego z nich położyć krewetkę i zawinąć w rulon. Roladki ułożyć na przygotowanym wkładzie Varomy, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać bulion. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy. Orzechy przełożyć na przygotowaną blachę, odstawić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pustą laskę, ziarna wanilii i pomidory, dodać cukier i 150 g owoców, gotować10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z brokułami i włożyć wkład Varomy z roladkami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie orzechy piec 10 min (170°C) lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Po upieczeniu orzechy odstawić do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 50 g owoców, sok z cytryny i rozmaryn, gotować5 min/100°C/obr. 1. Laskę wanilii i gałązkę rozmarynu ostrożnie usunąć. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej szpinak i owoce, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć uprażone orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do miski ze szpinakiem i owocami, wymieszać, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć musztardę, dodać miód, sok z cytryny, ocet, oliwę, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Dressingiem polać sałatkę, odstawić do lodówki. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przystawkę Varoma odstawić w ciepłe miejsce. Nie opróżniać naczynia miksującego.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło i mąkę, gotować3 min/95°C/obr. 1.
- Założyć motylekw urządzeniu Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny, 100 g bulionu pozostałego po gotowaniu na parze, sól i pieprz, gotować3 min/95°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, gotować30 s/95°C/obr. 1.Zdjąć motylek. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić. Dolną część przystawki Varoma włożyć do zlewu, brokuły polać resztą bulionu pozostałego po gotowaniu na parze, odstawić. Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać ok. 4 cm warstwę oleju na średniej mocy palnika. W tym czasie natłuszczonymi dłońmi formować z ciasta kulki (Ø 2,5 cm). Kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony 2-3 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone pączki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Roladki z ryby i brokuły ułożyć na talerzach, polać cytrusowym sosem maślanym, udekorować natką pietruszki i podawać z sałatką ze szpinakiem. Pączki z sera koziego podawać z sosem z owoców jagodowych i owocami jagodowymi jako deser.