Schab duszony w sosie
343.4 kcal /
1436.6 kJKalorie
1436.6 kJKalorie
22.4 gBiałko
11.7 gWęglowodany
22.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 – 450 g schabu wieprzowego pokrojonego w 1 cm plastry
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
- 20 g mąki pszennej
- 350 g wody
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l)
- 20 g musztardy
- 20 g miodu, płynnego
- 30 – 35 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab.
- Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju po ok. 30-40 s z każdej strony. Obsmażone plastry schabu umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), zamknąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, dusić1 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego i musztardę, wymieszać5 s/obr. 5.
- Nałożyć przystawkę Varoma wraz z mięsem, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest już miękkie, w razie potrzeby gotować na parze kolejne5-10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby mięso nie ostygło.
- Do naczynia miksującego wlać miód i śmietanę, wymieszać3 s/obr. 5.
- Mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem. Schab duszony w sosie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
