Schab duszony w sosie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
343.4 kcal /
1436.6 kJ
Kalorie
22.4 gBiałko
11.7 gWęglowodany
22.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 – 450 g schabu wieprzowego pokrojonego w 1 cm plastry
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 20 g mąki pszennej
  • 350 g wody
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l)
  • 20 g musztardy
  • 20 g miodu, płynnego
  • 30 – 35 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab.
  2. Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju po ok. 30-40 s z każdej strony. Obsmażone plastry schabu umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), zamknąć przystawkę Varoma, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać olej, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać mąkę, dusić1 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego i musztardę, wymieszać5 s/obr. 5.
  7. Nałożyć przystawkę Varoma wraz z mięsem, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest już miękkie, w razie potrzeby gotować na parze kolejne5-10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby mięso nie ostygło.
  8. Do naczynia miksującego wlać miód i śmietanę, wymieszać3 s/obr. 5.
  9. Mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem. Schab duszony w sosie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry