Sałatka z komosą ryżową, jarmużem i jajkiem
493 kcal /
2062.7 kJKalorie
2062.7 kJKalorie
19.8 gBiałko
52 gWęglowodany
24.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 – 200 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 300 g ogórka pokrojonego w 2 mm plastry
- 45 g orzechów włoskich, łuskanych
- 25 g ziaren sezamu, białego
- 50 g pestekgranatu
- 30 g jagódgoji, suszonych
- 60 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 15 g miodu, płynnego
- 40 g oleju z orzechów włoskich
- 40 g oleju
- 1240 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g komosy ryżowej (quinoa)
- 6 jajek dokładnie umytych
- 240 g białej fasoli, dużej, z puszki odsączonej z zalewy
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę do sałatek, odważyć do niej jarmuż i ogórek, wymieszać, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać sezam, pestki granatu i jagody goji, wymieszać2 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać sok pomarańczowy i sok z cytryny, dodać tahini, miód, olej, 40 g wody, sól i pieprz, zmiksować30 s/obr. 5. Dressing przelać do miski z warzywami, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego komosę ryżową, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1200 g wody, włożyć koszyczek z komosą ryżową. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej jajka, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2.
- Ostrożnie zdjąć pokrywę przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego fasolę, gotować na parze7 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Komosę ryżową i fasolę przełożyć do miski z warzywami i dressingiem, wymieszać kopystką. Ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić. Sałatkę przełożyć do 6 miseczek, posypać równomiernie mieszanką z orzechami i ułożyć ćwiartki jajek. Sałatkę z komosą ryżową, jarmużem i jajkiem podawać na ciepło.