Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Sałatka z kolorowych pomidorów i pesto z rukoli - Przepisy na Thermomix

Sałatka z kolorowych pomidorów i pesto z rukoli

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
195 kcal /
807 kJ
Kalorie
6 gBiałko
5 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g pomidorów malinowych pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 200 g zielonych pomidorów pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 250 g żółtych pomidorów pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 150 g pomidorków koktajlowych czerwonych, przekrojonych na pół
  • 100 g pomidorków koktajlowych żółtych, przekrojonych na pół
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 20 g rukoli plus kilka liści do dekoracji
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g czarnych oliwek, bez pestek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej pomidory malinowe, zielone pomidory, żółte pomidory, pomidory koktajlowe czerwone i pomidory koktajlowe żółte, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  3. Dodać orzeszki piniowe i rukolę, zmiksować10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie w trakcie pracy urządzenia wlewać cienkim strumieniem odważoną oliwę przez otwór w pokrywie naczynia miksującego, wymieszać1 min/obr. 2.
  4. Dodać sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Powstałe pesto z rukoli przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć oliwki, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajdują się pomidory, dodać przygotowane wcześniej pesto z rukoli, wymieszać za pomocą kopystki. Sałatkę z kolorowych pomidorów i pesto z rukoli podawać na zimno, udekorowaną liśćmi rukoli.
Przewijanie do góry