Sałatka z kolorowych pomidorów i pesto z rukoli
195 kcal /
807 kJKalorie
807 kJKalorie
6 gBiałko
5 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g pomidorów malinowych pokrojonych w 3 cm kostkę
- 200 g zielonych pomidorów pokrojonych w 3 cm kostkę
- 250 g żółtych pomidorów pokrojonych w 3 cm kostkę
- 150 g pomidorków koktajlowych czerwonych, przekrojonych na pół
- 100 g pomidorków koktajlowych żółtych, przekrojonych na pół
- 50 g oliwy z oliwek
- 30 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 20 g orzeszków piniowych
- 20 g rukoli plus kilka liści do dekoracji
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej pomidory malinowe, zielone pomidory, żółte pomidory, pomidory koktajlowe czerwone i pomidory koktajlowe żółte, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Dodać orzeszki piniowe i rukolę, zmiksować10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie w trakcie pracy urządzenia wlewać cienkim strumieniem odważoną oliwę przez otwór w pokrywie naczynia miksującego, wymieszać1 min/obr. 2.
- Dodać sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Powstałe pesto z rukoli przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajdują się pomidory, dodać przygotowane wcześniej pesto z rukoli, wymieszać za pomocą kopystki. Sałatkę z kolorowych pomidorów i pesto z rukoli podawać na zimno, udekorowaną liśćmi rukoli.
