Sałatka z kaszy quinoa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
171.9 kcal /
719.2 kJ
Kalorie
6.9 gBiałko
21.2 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • Sos: 1
  • ząbek czosnku
  • 20 g oleju z orzechów włoskich
  • 20 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka chili, suszonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Sałatka: 180
  • g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 230 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
  • 200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 100 g sera feta pokrojonego w kostkę

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, wodę, sok z limonki, oregano, kmin rzymski, chili i sól, wymieszać6 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej komosę ryżową. Przełożyć na sitko o drobnych oczkach, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, umieścić w nim opłukaną komosę ryżową, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, komosę ryżową przełożyć do miski, w której będzie podawana sałatka.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z komosą ryżową, odważyć do niej fasolę, pomidory i fetę, dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę. Całość polać sosem, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę z kaszy quinoa podawać jako dodatek do mięs lub ryb albo samodzielne danie.
Przewijanie do góry