Sałatka z kaszą orkiszową w stylu greckim
349.5 kcal /
1463.2 kJKalorie
1463.2 kJKalorie
11 gBiałko
39 gWęglowodany
17.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g kaszy orkiszowej, perłowej (patrz wskazówka)
- 550 g wody
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 200 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 150 g ogórka pokrojonego w kostkę
- 50 – 70 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka (patrz wskazówka)
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
- 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- pieprz czarny, mielony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę. Dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać wodę i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, uruchomić Gotowanie Ryżu. Ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski, wymieszać dokładnie kopystką, odstawić do ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą, odważyć do niej oliwę, ser feta, ogórek, cebulę i oliwki, dodać pomidorki koktajlowe. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę z kaszą orkiszową w stylu greckim podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.