Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
507 kcal /
2124 kJ
Kalorie
11.5 gBiałko
50.3 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 ½
  • łyżka miodu
  • 30 g migdałów, ze skórką
  • 400 g dyni Hokkaido pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren sezamu, białego
  • 200 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 400 g wody
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 30 g oleju z orzechów włoskich
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na 5 cm kawałki
  • 2 łyżki mięty, świeżej tylko liście
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 80 – 100 g pestekgranatu (z ok. 1 szt., patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić7 s/obr. 4. Dynię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić3 s/obr. 5. Dynię przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, skropić oliwą, miodem, następnie oprószyć ½ łyżeczki soli i sezamem. Piec 20–25 min (180°C). Opłukać naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej komosę ryżową, przełożyć komosę na sitko o drobnych oczkach, przepłukać pod gorącą bieżącą wodą.
  5. Do naczynia miksującego włożyć opłukaną komosę ryżową, dodać wodę, 1 łyżeczkę soli i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  6. Ugotowaną komosę ryżową przecedzić przez koszyczek, odstawić na 10 min. W tym czasie przygotować dressing. Opłukać naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wlać olej, sok z cytryny, dodać zielone cebulki, miętę i pozostałą ½ łyżki miodu, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z ugotowaną komosą ryżową, wymieszać kopystką.
  8. Miskę z ugotowaną komosą ryżową postawić na pokrywie naczynia miksującego, odważyć do niej szpinak i pestki granatu, dodać rozdrobnione wcześniej migdały, wymieszać kopystką. Przed podaniem ułożyć na sałatce upieczoną dynię.
  9. Sałatkę z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry