Sałatka z kaszą jaglaną, kalarepą i bobem
345 kcal /
1444.5 kJKalorie
1444.5 kJKalorie
14 gBiałko
43.8 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 1000
- g wody
- 120 g kaszy jaglanej uprzednio opłukanej na sicie o drobnych oczkach
- 400 g bobu, świeżego
- 400 g bobu, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 100 g kalarepy pokrojonej na kawałki
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 80 g roszponki
- 80 g sałaty rzymskiej podzielonej na kawałki
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- Dressing z chili: 1
- ząbek czosnku
- ½
- czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 20 g soku z cytryny
- 10 g octu jabłkowego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Serwowanie: 4
- łyżki migdałów, w płatkach (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę jaglaną. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bób, gotować na parze10-12 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować na parze5-7 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, zawartość przelać zimną, bieżącą wodą. Ugotowany bób obrać, przełożyć do miski, z kaszą, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć kalarepę, rozdrobnić4-6 s/obr. 4. Kalarepę przełożyć do miski z kaszą i bobem.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę ze składnikami sałatki, odważyć do niej roszponkę i pomidorki, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, musztardę, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3.
- Sałatkę z kaszą jaglaną, kalarepą i bobem podawać polaną dressingiem, posypaną płatkami migdałów.