Sałatka z kaszą jaglaną, kalarepą i bobem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
345 kcal /
1444.5 kJ
Kalorie
14 gBiałko
43.8 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sałatka: 1000
  • g wody
  • 120 g kaszy jaglanej uprzednio opłukanej na sicie o drobnych oczkach
  • 400 g bobu, świeżego
  • 400 g bobu, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 100 g kalarepy pokrojonej na kawałki
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 80 g roszponki
  • 80 g sałaty rzymskiej podzielonej na kawałki
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • Dressing z chili: 1
  • ząbek czosnku
  • ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 20 g soku z cytryny
  • 10 g octu jabłkowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Serwowanie: 4
  • łyżki migdałów, w płatkach (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę jaglaną. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bób, gotować na parze10-12 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski, odstawić.
  2. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować na parze5-7 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, zawartość przelać zimną, bieżącą wodą. Ugotowany bób obrać, przełożyć do miski, z kaszą, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć kalarepę, rozdrobnić4-6 s/obr. 4. Kalarepę przełożyć do miski z kaszą i bobem.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę ze składnikami sałatki, odważyć do niej roszponkę i pomidorki, wymieszać kopystką, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać oliwę, musztardę, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3.
  8. Sałatkę z kaszą jaglaną, kalarepą i bobem podawać polaną dressingiem, posypaną płatkami migdałów.
Przewijanie do góry