Sałatka z kaszą gryczaną, młodą kapustą i boczkiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
522.8 kcal /
2188.7 kJ
Kalorie
18 gBiałko
41.5 gWęglowodany
35.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wody
  • 120 g kaszygryczanej, prażonej
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 150 g szynkigotowanej, wędzonej pokrojonej w 0,5 cm kostkę
  • 800 g kapusty młodej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g soku z cytryny
  • 200 g młodej marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 pęczek koperku, świeżego tylko liście
  • 1 pęczek cebuli dymki zielonej części, posiekanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną, gotować na parze15-17 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać 10 g oleju, dodać boczek i szynkę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 2. Włożyć koszyczek, przytrzymując go kopystką, odcedzić nadmiar tłuszczu. Boczek i szynkę przełożyć do miski z kaszą, przemieszać kopystką, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 400 g kapusty, dodać ½ łyżeczki soli, 15 g soku z cytryny i 10 g oleju, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kaszą i boczkiem, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g kapusty, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, 15 g soku z cytryny i 10 g oleju, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kaszą, boczkiem i kapustą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i koperek, rozdrobnić5-6 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kaszą, boczkiem i kapustą, wymieszać kopystką.
  6. Sałatkę z kaszą gryczaną, młodą kapustą i boczkiem podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu, posypaną posiekaną dymką.
Przewijanie do góry