Sałatka z kaszą gryczaną, młodą kapustą i boczkiem
522.8 kcal /
2188.7 kJKalorie
2188.7 kJKalorie
18 gBiałko
41.5 gWęglowodany
35.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 120 g kaszygryczanej, prażonej
- 30 g oleju rzepakowego
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- 150 g szynkigotowanej, wędzonej pokrojonej w 0,5 cm kostkę
- 800 g kapusty młodej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 30 g soku z cytryny
- 200 g młodej marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 pęczek koperku, świeżego tylko liście
- 1 pęczek cebuli dymki zielonej części, posiekanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną, gotować na parze15-17 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 10 g oleju, dodać boczek i szynkę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 2. Włożyć koszyczek, przytrzymując go kopystką, odcedzić nadmiar tłuszczu. Boczek i szynkę przełożyć do miski z kaszą, przemieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 400 g kapusty, dodać ½ łyżeczki soli, 15 g soku z cytryny i 10 g oleju, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kaszą i boczkiem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g kapusty, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, 15 g soku z cytryny i 10 g oleju, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kaszą, boczkiem i kapustą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i koperek, rozdrobnić5-6 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kaszą, boczkiem i kapustą, wymieszać kopystką.
- Sałatkę z kaszą gryczaną, młodą kapustą i boczkiem podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu, posypaną posiekaną dymką.