Sałatka z kaszą gryczaną i chrupiącą kaszanką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
339.3 kcal /
1420.7 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
35.7 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 – 300 g kaszanki (3 szt.), obranej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 g czerwonego buraka pokrojonego na kawałki
  • 1045 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 150 g kaszygryczanej, prażonej
  • 75 g oleju słonecznikowego
  • 150 g śliwek, dojrzałych bez pestek, przekrojonych na pół
  • 10 g miodu, płynnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 – 20 g musztardy francuskiej
  • 30 g czerwonego octu winnego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g jabłka, zielonego bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki, następnie w 2-3 mm plastry
  • 80 – 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 80 – 100 g mieszanki młodych sałat

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszankę. Odważoną kaszankę rozłożyć równomiernie na przygotowanej blasze, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć burak, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z rozdrobnionym burakiem, gotować na parze17 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie odważoną kaszankę piec 15 min (200°C) lub do momentu, aż stanie się chrupiąca. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Kaszę i buraki przełożyć do dużej miski do sałatek, wymieszać, odstawić na 20-30 min do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego olej, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć śliwki, dodać miód, musztardę, ocet, pozostałe 45 g wody, ½ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać3 min/obr. 4, w tym czasie stopniowo wlewać odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Połową śliwkowego dressingu polać kaszę i buraki, wymieszać kopystką.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą i burakami, odważyć do niej jabłko i szpinak, delikatnie wymieszać. Sałatkę z kaszą gryczaną i burakami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną chrupiącą kaszanką i polaną pozostałym śliwkowym dressingiem.
Przewijanie do góry