Sałatka z kaszą gryczaną, awokado i fetą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
532.8 kcal /
2229.3 kJ
Kalorie
19 gBiałko
58.1 gWęglowodany
29.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g kaszygryczanej, niepalonej
  • 30 g rukoli
  • 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 – 120 g awokado pokrojonego w 1 cm kostkę (1 szt.)
  • 20 g czarnych oliwek pokrojonych w 2 mm plastry
  • 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia na 20-30 min. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rukolę, fetę, awokado i oliwki, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koperek i suszone pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do miski z rukolą, fetą, awokado i oliwkami, odstawić.
  4. Ostudzoną kaszę przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione suszone pomidory, koperek i odważona wcześniej feta, awokado, oliwki i sok z cytryny, polać oliwą (patrz wskazówka), wymieszać delikatnie kopystką. Sałatkę z kaszą gryczaną, awokado i fetą podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry