Sałatka z kaszą gryczaną, awokado i fetą
532.8 kcal /
2229.3 kJKalorie
2229.3 kJKalorie
19 gBiałko
58.1 gWęglowodany
29.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 100 g kaszygryczanej, niepalonej
- 30 g rukoli
- 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 – 120 g awokado pokrojonego w 1 cm kostkę (1 szt.)
- 20 g czarnych oliwek pokrojonych w 2 mm plastry
- 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia na 20-30 min. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rukolę, fetę, awokado i oliwki, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koperek i suszone pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do miski z rukolą, fetą, awokado i oliwkami, odstawić.
- Ostudzoną kaszę przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione suszone pomidory, koperek i odważona wcześniej feta, awokado, oliwki i sok z cytryny, polać oliwą (patrz wskazówka), wymieszać delikatnie kopystką. Sałatkę z kaszą gryczaną, awokado i fetą podawać na ciepło lub po ostudzeniu.