Sałatka z kaszą bulgur, szpinakiem i fetą
374 kcal /
1567 kJKalorie
1567 kJKalorie
13 gBiałko
51 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- ¾
- łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. oregano, bazylii, majeranku
- ¼
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 300 g wody
- 120 g kaszy bulgur
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 50 g pestekgranatu
- 50 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
- 30 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, dodać oliwę, zioła i kmin rzymski, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, kaszę bulgur, koncentrat bulionu warzywnego i sól, podgrzewać15 min/80°C//obr. . Przełożyć do miski do sałatki, odstawić na ok. 10 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowaną kaszą, odważyć do niej szpinak, granat, ser feta, oliwki i sok z cytryny, wymieszać. Sałatkę z kaszą bulgur, szpinakiem i fetą podawać na ciepło lub po ostudzeniu.