Sałatka z kaszą bulgur i dynią na ciepło

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
454.9 kcal /
1903.2 kJ
Kalorie
10 gBiałko
69.6 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g kaszy bulgur
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 200 g ogórków pokrojonych na kawałki
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 40 g rodzynek
  • 2 ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody
  • 500 g dyni piżmowej pokrojonej w 2 cm kostkę

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki piniowe, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ogórki i paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do miski, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, seler naciowy i gałązkę rozmarynu, rozdrobnić4 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać 40 g oliwy, rodzynki, 1½ łyżeczki soli i pieprz, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski z ogórkiem i papryką, wymieszać kopystką, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli i pozostałe 10 g oliwy. Włożyć koszyczek z kaszą, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej dynię, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski z warzywami, dodać ugotowaną na parze dynię, wymieszać kopystką. Sałatkę z kaszą bulgur i dynią podawać udekorowaną rozdrobnionymi orzeszkami piniowymi i rozmarynem.
Przewijanie do góry