Sałatka z kapusty włoskiej i gruszek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
118 kcal /
493 kJ
Kalorie
4 gBiałko
14 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 250 g kapusty włoskiej pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
  • 250 ggruszek twardych, obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 15 g musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  2. Dodać kapustę, rozdrobnić3-4 s/obr. 5(patrz wskazówka). Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć gruszki, rozdrobnić3-4 s/obr. 4. Gruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać rozdrobnioną kapustę, z cebulą i natką pietruszki, śmietanę, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać5 s//obr. 3. Sałatkę przełożyć do miski, odstawić na 10 min przed podaniem. Sałatkę z kapusty włoskiej i gruszek podawać jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry