Sałatka z kapusty włoskiej i gruszek
118 kcal /
493 kJKalorie
493 kJKalorie
4 gBiałko
14 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 250 g kapusty włoskiej pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
- 250 ggruszek twardych, obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 15 g musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać kapustę, rozdrobnić3-4 s/obr. 5(patrz wskazówka). Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć gruszki, rozdrobnić3-4 s/obr. 4. Gruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnioną kapustę, z cebulą i natką pietruszki, śmietanę, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać5 s//obr. 3. Sałatkę przełożyć do miski, odstawić na 10 min przed podaniem. Sałatkę z kapusty włoskiej i gruszek podawać jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.