Sałatka z kapusty do słoików (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
347.4 kcal /
1453.3 kJ
Kalorie
4 gBiałko
55.1 gWęglowodany
13.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 250 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 250 g ogórkówgruntowych nieobranych, z odciętymi końcami
  • 250 g marchewki z odciętymi końcami
  • 200 g cukinii z odciętymi końcami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1000 g wody
  • 250 g octu, białego 10%
  • 80 g oleju
  • 200 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej kapustę, paprykę, cebulę, ogórki, marchewkę i cukinię, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą cukinię pozostawić w pojemniku.
  3. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić.
  4. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Zawartość pojemnika przełożyć do startych wcześniej warzyw, odstawić.
  5. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
  6. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Zawartość pojemnika przełożyć do startych wcześniej warzyw, odstawić.
  7. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ odważonej kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Zawartość pojemnika przełożyć do startych wcześniej warzyw, odstawić.
  8. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałą odważoną kapustę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do startych i pokrojonych wcześniej warzyw.
  9. Do miski z warzywami dodać sól, dokładnie wymieszać i mocno ugnieść (najlepiej dłońmi). Odstawić na ok. 4 godz. Co ok. 1 godz. przemieszać i ugnieść warzywa, które powinny zmięknąć i puścić płyn. Po tym czasie warzywa lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru płynu i przełożyć do 6 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (500 ml każdy, patrz wskazówka), odstawić. Płyn pozostały w misce wylać.
  10. Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet i olej, dodać cukier, gotować10 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do słoików tak, aby całkowicie zakryła warzywa (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Słoiki natychmiast zakręcić i zapasteryzować (patrz wskazówka). Odstawić na min. 2 dni do zamarynowania. Sałatkę z kapusty do słoików podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry