Sałatka z kalafiorem romanesco, gruszką i serem roquefort
228.8 kcal /
958.5 kJKalorie
958.5 kJKalorie
9.1 gBiałko
18.1 gWęglowodany
15.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera roquefort pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
- 300 g wody
- 500 g różyczek kalafiora romanesco
- 300 ggruszek (2 szt.), bezgniazd nasiennych, przekrojonych na pół
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki białego octu winnego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego różyczki kalafiora. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej gruszki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Koszyczek ostrożnie wyjąć przy pomocy kopystki. Ugotowany kalafior przelać zimną wodą, odstawić. Ugotowane na parze gruszki ostrożnie pokroić w ok. 1 cm kostkę.
- Na półmisku ułożyć kalafior, gruszki i odważony wcześniej ser. Polać olejem i octem, posypać pieprzem i solą, wymieszać.
- Sałatkę z kalafiorem romanesco, gruszką i serem roquefort podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
