Sałatka z jeżynowym sosem winegret
1110 kcal /
4647.3 kJKalorie
4647.3 kJKalorie
38 gBiałko
41 gWęglowodany
96 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g rukoli
- 80 g sałaty lollo rosso (patrz wskazówka)
- 80 g radicchio (patrz wskazówka)
- 60 g roszponki
- 70 – 90 g sera koziego, twardego pokrojonego na 2 cm kawałki
- 50 g oleju słonecznikowego
- 50 g jeżyn, świeżych plus 15-20 sztuk do podania
- ½
- łyżki cukru
- ½ – 1
- łyżeczka musztardy Dijon
- 20 g czerwonego octu winnego
- 25 g wody mineralnej, niegazowanej
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 2 łyżki orzeszków piniowych
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rukolę, sałatę, roszponkę i ser kozi, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego olej, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jeżyny, dodać cukier, musztardę, ocet winny, wodę, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać3 min/obr. 4, w tym czasie stopniowo wlewać odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Jeżynowym sosem winegret polać sałatkę, dokładnie wymieszać, posypać orzechami i świeżymi jeżynami.
- Sałatkę z jeżynowym sosem winegret podawać jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.