Sałatka z jabłkiem i koprem włoskim

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
292.3 kcal /
1222.8 kJ
Kalorie
10.5 gBiałko
32.5 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g ziaren sezamu, białego
  • 1 bulwa kopru włoskiego (ok. 200g), z liśćmi, pokrojona na kawałki
  • 1 jabłko, czerwone (ok. 200g), bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • ½
  • pęczka trybuli, świeżej z delikatnymi łodygami i liśćmi, pokrojonej na kawałki
  • ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej z delikatnymi łodygami i liśćmi, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 240 – 265 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (z 1 puszki)
  • 100 g sera feta pokruszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić patelnię, odważyć na nią sezam. Na kuchence, na suchej patelni uprażyć odważony sezam, odstawić do ostudzenia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, jabłko i marchewkę, dodać uprażony sezam, trybulę, oliwę, sok z pomarańczy, sól i pieprz, rozdrobnić7 s/obr. 4.5.
  3. Dodać ciecierzycę i fetę. Przełożyć do miski do sałatki, wymieszać kopystką. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sałatkę z jabłkiem i koprem włoskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry